سیاستها، برنامهها و فعالیتهای علوم و تکنولوژی در کشورهای مختلف مبین این حقیقت است که دستیابی به اهداف عالی توسعه علم وتکنولوژی، بدون سیاستها و برنامههای روشن و مشخص و ساختاری مناسب ممکن نبوده و اتلاف وقت، منابع و سرمایههای ملّی را به همراه خواهد داشت(مهدوی، 1378، ص.2). پژوهش در پیشینه چشمانداز در جهان نشان میدهد که این موضوع بسیار جوان و نوظهور بوده و قدمت آن حدود 30 سال است. جوامع مختلف در سطح جهانی، با استفاده از علم آیندهشناسی، آیندهنگری و آیندهپژوهی، توانستهاند چشمانداز مطلوبی برای آینده خویش تصویر کنند. در ایران برنامهریزیهای بلند مدت از اواخر دهه 1320 شروع شده و همواره در مراحل مختلف برای تدوین یک چشمانداز مناسب برای کشور تلاش شده است(رضایی میرقائد و مبینی دهکردی، 1386، ص.169-170).
امروزه با تدوین نقشه جامع علمی کشور که مجموعهای است جامع، هماهنگ، پویا و آیندهنگر، شامل مبانی، اهداف، سیاستها و راهبردها، ساختارها و الزامات تحول راهبردی علم و فناوری مبتنی بر ارزشهای اسلامی برای دستیابی به اهداف چشمانداز بیست ساله كشور(شورای عالی انقلاب فرهنگی،1390، ص. د)، برنامهریزی اصولی برای رسیدن به همه اهداف پیشبینی شده در آن و سنجش و ارزیابی وضعیت کشور در اولویتهای مختلف علم و فناوری ضروری به نظر میرسد؛ به این دلیل که در جوامع امروزی به دلیل انفجار اطلاعات و مسائل و محدودیتهای اقتصادی و… علم نه تنها محصولی فکری و فرهنگی است، بلکه بخش جدایی ناپذیر توسعه اقتصادی و اجتماعی و از جمله مهمترین مؤلفههای آن محسوب می شود(حیدری، 1388، ص 79).
اهمیت روزافزون علم و فناوری به عنوان زیربنای توسعه اجتماعی و اقتصادی، جایگاه خاصی به ارزیابی علم و فناوری داده است که دانشی کاربردی با فواید بسیاری میباشد که آن را به صورت فرایندی رو به توسعه درآورده است تا جایی که دولتها، سازمانهای بینالمللی و بنگاههای خصوصی به اجرای آن همت میگمارند و از نتایج و آثار آن بهرههای فراوان میبرند.ارزیابی علم و فناوری در جهان پیشینهای نزدیک به
چهار دهه دارد. این ارزیابی اکنون در بیشتر کشورهای صنعتی به طور منظم و توسط مؤسساتی در بخش عمومی یا خصوصی انجام میشود. در سالهای اخیر برخی کشورهای در حال توسعه نیز گامهایی در مسیر انجام آن برداشتهاند(شورای عالی انقلاب فرهنگی، 1382، ص. 1).
امروزه تحقیقات علمسنجی به ارزیابی وضعیت علم، فناوری و نوآوری کشورها با اهداف کمک به سیاست علم میپردازند. از جمله ابزارهایی که متخصصان علمسنجی را برای رسیدن به اهدافشان یاری میرساند، نمایههای استنادی معتبر بینالمللی میباشند که وضعیت بروندادهای علمی هر کشور را با استفاده از شاخصهای مختلف بروندادی در سطح بینالمللی نشان میدهند. این پژوهش در نظر دارد تا با روش تحلیل استنادی و با رویکرد علمسنجی به تحلیل وضعیت کمّی و کیفی بروندادهای علمی جمهوری اسلامی ایران در اولویتهای علم و فناوری منتخب از نقشه جامع علمی کشور(فناوریهای نانو، زیست و هستهای) در مقایسه با کشورهای رقیب در چشمانداز 1404 بپردازد. این پژوهش با استفاده از دادههای مستخرج از مجموعه پایگاههای استنادی تامسون رویترز در دوره زمانی 2002 تا 2011 ، بر اساس شاخصهای ارزیابی علم و فناوری و به منظور ارائه پیشنهاداتی برای تصمیمگیران و سیاستگذاران این عرصهها، انجام شده است.
فرم در حال بارگذاری ...