1-2-تنوع ماهیان……………………………………………………………………………………….2
1-3 –اهمیت ماهیان………………………………………………………………………….2
1-4- ماهیان ایران……………………………………………………………………………….3
1-5- شناسایی ماهیان……………………………………………………………………3
1-6-گونههای بومی (Native)، بومزاد (Endemic) و غیر بومی (Exotic)…………………..4
1-6-1-گونههای بومی ………………………………………………………………………..4
1-6-2-گونههای بومزاد یا اندمیك …………………………………………………………….4
1-6-3-گونههای غیر بومی …………………………………………………………………4
1-7- جغرافیای جانوری ماهیان………………………………………………………………..5
1-7-1-جغرافیای جانوری ماهیان آب شیرین جهان …………………………………………………..5
1-7-2-جغرافیای جانوری ماهیان آب شیرین ایران …………………………………………………….5
1-8- تهدیدهای حاكم بر تنوع زیستی…………………………………………………………………………………6
1-8-1-تخریب اكوسیستم ……………………………………………………………………………..6
1-8-2-ورود گونههای غیر بومی …………………………………………………………………………………..6
1-8-3-تغییر آب و هوا …………………………………………………………………………………………………6
فصل دوم: مروری بر تحقیقات پیشین……………………………………………………………8
فصل سوم: مواد و روش ها
3-1-حوضههای آبریز ایران…………………………………………………………………………………..12
3-2-حوضهیآبریز خلیج فارس…………………………………………………………………………………………..13
3-2-1-زیرحوضهی آبریز هله…………………………………………………………………………………….14
3-2-2-زیرحوضهی آبریز مند…………………………………………………………………………………….16
3-2-2-1- موقعیت حوضههای آبریز رودخانهی مند ………………………………………..17
3-2-3- رودخانهی اهرم ……………………………………………………………………………..18
3-3-نمونه برداری از ماهیان………………………………………………………………………………..18
3-3-1-ابزارهای نمونه برداری…………………………………………………………………………………….19
3-3-2-جمعآوری نمونه………………………………………………………………………………………………20
3-3-3-تثبیت و نگهداری نمونهها……………………………………………………………………………….20
3-3-4-كدگذاری نمونهها……………………………………………………………………………………………21
3-3-5-شناسایی نمونهها ……………………………………………………………………………………………21
3-3-6-تهیهی بانك اطلاعات (Data Base) …………………………………………………………..22
3-3-7- وسایل و مواد مورد استفاده……………………………………………………………………………22
فصل چهارم: نتایج
4-1- توصیف گونههای ماهیان حوضهی خلیج فارس………………………………………………………..25
4-2- تنوع زیستی ماهیان حوضهی خلیج فارس……………………………………………………………….70
4-3- وضعیت گونهها (بومی، بومزاد و غیر بومی) ………………………………………………………………79
4-4- وضعیت حفاظتی ماهیان حوضهی خلیج فارس ………………………………………………………81
فصل پنجم: بحث و نتیجه گیری
5-1- نحوهی پراكنش ماهیان حوضهی خلیج فارس ………………………………………85
5-2- مقایسهی تنوع زیستی ماهیان حوضهی آبریز خلیج فارس با حوضههای آبریز دریای خزر و دجله ………………………………………………………………………………………86
5-3-مقایسهی تنوع زیستی زیرحوضههای مند و هله ………………………………………………………87
5-4-تهدیدهای زیست محیطی حاكم بر حوضهی خلیج فارس ……………………………………….88
5-5-نتیجه گیری كلی…………………………………………………..89
5-6-پیشنهادها………………………………………………………………………..90
فهرست منابع ………………………………………………………………………..91
- 1ماهیان از گذشته تا حال
از دیدگاه دیرین شناسی تکاملی ماهیها از آغاز دورهی اردوویسن نزدیک به 400 میلیون سال پیش زیست مینمودند. با توجه به تفسیرهای متفاوت از حقایق فسیلی، مسئلهی منشأ ماهیان آب شیرین و دریایی هنوز حل نشده باقی ماندهاست. آنچه که امروزه مورد قبول همگان است این است که منشأ ماهیان آب شیرین از نیا یا نیاهای دریایی بودهاست.Watson(1954) معتقد است که ماهیان از لحاظ منشأ، دریایی هستند درحالیکه Robertson(1957) معتقد است مسئلهی منشأ ماهیان دریایی و آب شیرین شک برانگیز است. وی نشان داد که ماهیان آب شیرین و دریایی هر دو آثاری از استراکودرم ها را دارند (Moyle & Cech, 2004).
1-2 تنوع ماهیان
ماهیان بزرگترین گروه مهره داران هستند که تقریبا نیمی از مهره داران شناخته شدهی کنونی را شامل میشوند به طوریکه تاکنون حدود 32400 گونه ماهی شناسایی و نامگذاری شدهاست (www.fishbase.org, 2013). از 515 خانواده ماهی گزارش شده توسط نلسون (2006)، 9 خانواده بیشترین تعداد گونهی ماهیان را دارا میباشند و رویهمرفته 33% گونههای ماهیان را شامل میشوند. این خانوادهها
عبارتند از: کپورماهیان (Cyprinidae)،تفریخ ماهیان (Cichlidae)، سگ ماهیان جویباری (Balitoridae)، گاو ماهیان (Gobiidae)، هامور ماهیان (Serranidae)، زمرد ماهیان (Labridae)، عقرب ماهیان (Scorpaenidae)، کاراسینها (Characidae)، گربه ماهیان زره دار (Loricariidae). حدود 43 درصد از ماهیان در آبهای شیرین زندگی میکنند.
1-3 اهمیت ماهیان
ماهیها به دلایل مختلف، از گذشتههای دور مورد توجه بشر بودهاند؛ دلایلی چون ارزش غذایی، ارزش زیبایی شناختی، خاصیت درمانی بعضی از ماهیان و جنبه اکوتوریسم، این انگیزه را در انسان بوجود آوردهاست تا در حد توان و به فراخور امکانات، به مطالعهی این گروه از جانوران بپردازد. ماهیها با استقرار در سطوح مختلف زنجیرههای غذایی و ارتباط با حلقههای دیگر زنجیرهی غذایی و شبکهی غذایی در یک اکوسیستم و یا با اکوسیستم دیگر، نقش اکولوژیکی ویژهای را ایفا میکنند.
1-4 ماهیهای ایران
ماهیان توصیف شدهی آبهای شیرین ایران در حدود 220گونه، 104جنس، 28 خانواده،17راسته و 3رده هستند که در 19 حوضهی آبریز مختلف وجود دارند. متنوع ترین راسته Cypriniformes با 120گونهی توصیف شده و 59.4% میباشد، راستههایPerciformes با 28 گونه و 13.9 % ،Cyprinodontiformes با10 گونه و 5.0% ،Clupeiformes با 9 گونه و 4.5%، Salmoniformes با 7 گونه و 3.5 %، Mugiliformes و Siloriformes هر کدام با 6 گونه و 3 % ، Acipenseriformes با 5 گونه 2.5% ،Gastroformes با 3 گونه و 1.5% و 8 راستهی دیگر هر کدام با یک گونه و 5/0 درصد، فون ماهیان آب های شیرین ایران را تشکیل میدهند. گونههای جدیدی هم در حال کشف هستند. 39 گونه اندمیک (19.3%) در 6 خانواده و 23 گونه اگزوتیک (11.4%) در 8 خانواده لیست شدهاند. Gambosia holbrooki Girard, 1859 یکی از گونههای اگزوتیک با گسترش بالاست. ماهیان حوضهی خلیج فارس متعلق به 12خانواده، 29 جنس و 40 گونه میباشند که 6 گونه آن غیربومی (Exotic)و 5 گونه از آنها بومی میباشند (اسماعیلی و همکاران، 2010).
1-5 شناسایی ماهیان
یکی از جنبه های مهم ماهی شناسی، شناسایی کامل گونه های مختلف ماهی است. شناسایی ماهیان در درجهی اول با بررسی مجموعهای از خصوصیات ریخت شناسی صورت میگیرد. اما توجه صرف به شکل ظاهری گاهی باعث اشتباهات تاکسونومیکی مانند آنچه در مورد گونه های هم ریخت (sibling) رخ میدهد، شدهاست. برای اجتناب از این اشتباهات استفاده از روشهای دیگر همچون بیوشیمیایی، سلولی و مولکولی، کاریوتیپی و … نیز در تشخیص گونهها مهم دانسته شدهاست. شناسایی ماهیان با توجه به ویژگیهای ظاهری آنها فاکتورهای زیر را شامل میشود :
الف: توصیف ریختی نمونه، از جمله شکل کلی بدن، وضعیت بالهها، شکل ظاهری و الگوی فلس، الگوی رنگ بندی بدن، شکل دهان و … . ب: خصوصیات مریستیک (آن دسته از ویژگیهای شمارشی است که در طی دوران رشد تعداد آنها تغییر نکرده و ثابت میماند) از جمله تعداد شعاعهای بالهها (Fin rays)، تعداد فلسهای منفذدار خط جانبی، تعداد دندانهای حلقی، تعداد خارهای آبششی و نیز تعداد مهرهها. ج: ریخت سنجی، در واقع اندازهگیری پارامترهای مختلف بدن از جمله طول کل (TL) ، طول استاندارد (SL) ، طول دوشاخه (FL) ، طول سر (HL) و همچنین نسبتهایی که بین قسمتهای مختلف ماهی گرفته میشود. اما اولین و مهمترین مرحله در تشخیص یک گونه، مورفولوژی یا ریخت شناسی است (تیموری، 1386).
1-6 گونههای بومی(Native) ، بومزاد(Endemic) و غیربومی(Exotic)
1-6-1 گونههای بومی
گونهی بومی به گونهای گفته میشود که به تنهایی در یک ناحیهی جغرافیایی از زمین وجود دارد و در آنجا تولید مثل و تکثیر میکند. به عبارت دیگر گونهی بومی گونهای است که بخشی از فون یا فلور اصلی یک ناحیهی جغرافیایی باشد (تیموری، 1386).
1-6-2 گونههای بومزاد یا اندمیک
کلمهی اندمیک موقعی استفاده میشود که یک تاکسون گیاهی یا جانوری در یک گسترهی جغرافیایی در یک ناحیهی ویژه محدود شدهاست. پدیدهی اندمیسم ممکن است ناشی از چندین پدیده باشد، ولی به طور کلی پایه و اساس همه این جداییها، جدایی جغرافیایی (Geographical isolation) میباشد. بر اساس این پدیده، گونهی اندمیک به یک جمعیت کوچک و جدا شده با تنوع ژنتیکی محدود گفته میشود. بعد از نسل های زیاد، رانش (Drift) ژنتیکی باعث تشکیل و به وجود آمدن گونهها و زیرگونههای جدید میشود. در یک تعریف دیگر گونهی اندمیک به یک گونهی بومی گفته میشود که محدود به یک ناحیهی باریک شده باشد و یا گونهی بومی که منحصراَ متعلق به یک منطقهی خاص است.
1-6-3 گونههای غیر بومی
گونهای است که در یک ناحیهی جغرافیایی وجود نداشته اما به آن وارد شدهاست. این گونه به منظور استفادههای مختلف به یک ناحیه وارد میشود و خطرات زیادی را برای گونههای بومی دارند.خیلی از آنها رقیب جدی غذایی برای گونههای بومی هستند. استفاده غذایی از تخم ماهیان بومی از خطرات دیگر آنهاست.
1-7 جغرافیای جانوری ماهیان
1-7-1 جغرافیای جانوری ماهیان آب شیرین جهان
فسیلهای کپورماهیان در اروپا و آسیا متعلق به دورهی ائوسن و در آمریکای شمالی مربوط به دورهی الیگوسن میباشند (مجنونیان و همکاران، 1384). قدیمی ترین آثار کپورماهیان آسیا متعلق به اواسط دورهی ائوسن میباشد. بر اساس شواهد فسیلی، کپورماهیان آغازین از جنوب شرق آسیا منشأ گرفته و طی مسیرهای مختلف به سایر نقاط جهان انتشار یافتهاند. ترکیب کپورماهیان دورهی میوسن در اروپا و سیبری بسیار شبیه به هم بوده و دارای یک منشأ مشترک از فون ماهیان آسیاست (مجنونیان و همکاران، 1384). قبل از اینکه دریای تتیس تحلیل بیابد، دریای فارس (Syrian- Iranian sea) آخرین پل ارتباطی بین دریای تتیس و اقیانوس هند جلوی ورود ماهیان اولیهی آب شیرین را به ایران فعلی و مناطق مجاور میگرفت. با این حال در طی دورهی میوسن ابتدایی این حرکت بین مناطق بالکان و آناتولی با ایران امکان پذیر بوده است. پراکنش احتمالی اجداد ماهیان آب شیرین اولیه در اوایل و اواسط دورهی الیگوسن به روش های زیر انجام شده است:
- از طریق جنوب غرب سیبری و دریای آرال به حوضهی دریای خزر و شمال ایران
- از سیبری به شمال اروپا
- از طریق مناطق بالکان به آناتولی
ماهیان آب شیرین با ماهیت اکولوژیکی ویژهی خود سودمندترین ابزار در مطالعات جغرافیای جانوری میباشند. حرکت این ماهیان از یک حوضهی آبریز به حوضهی دیگر، آرام است، بنابراین بررسی الگوهای انتشار آنها تاریخ جغرافیایی یک منطقه را نشان میدهد (مجنونیان و همکاران، 1384).
1-7-2 جغرافیای جانوری ماهیان آب شیرین ایران
فرم در حال بارگذاری ...