مطالعهی تصمیمات استراتژیک که خط مشیهای اصولی حرکت و تکامل پروژه را مشخص میکند، بسیار مهم میباشد. این تصمیمها میتوانند موفقیت یا شکست پروژه را از همان ابتدا رقم بزنند.
1-3 اهمیت و ضرورت انجام تحقیق
سرعت پرشتاب تغییرات در دنیای کنونی به این معناست که روشهای متداول مدیریت نمیتوانند مناسب تغییرات باشند. در شرایطی که با تغییرات جزئی مواجه بودیم، میتوانستیم از عامل تجربه و تصمیمگیریهای آنی بسیار بهره ببریم. اما اکنون تبعات تصمیمات کسب و کاری بسیار مهم هستند.
وجود فرصتها و تهدیدهای متعدد با ریسکهای متفاوت که نقاط قوت یا نقاط ضعف پروژهها را هدف قرار میدهند، نشاندهندهی اهمیت تصمیماتی هستند که آثار و تبعاتشان چندین سال دیگر مشخص میشود. محیط اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و تغییرات آنها نیز برپروژه اثر گذاراست. پس میتوان گفت تصمیمات جنبهی راهبردی یافتهاند و نتایج آنها بسیار عمده و غیرقابل برگشت محسوب میشوند. در نتیجه نمیتوان از تصمیمگیریهای مبتنی بر قضاوتهای شهودی و تجربهی مبتنی بر فلسفههای مدیریت سنتی در اخذ بهترین استراتژی در یک پروژه استفاده کرد. بنابراین ارائهی راهکارهایی که بتواند پروژهها را در سازمانها، در اخذ تصمیمات بلندمدت یاری کند، حائز اهمیت میباشد.
1-4 جنبه جدید بودن و نوآوری در تحقیق
فرآیند تحقیقی جدیدی که در اخذ بهترین استراتژی در پروژه استفاده می گردد عبارت است از ترکیب ماتریسSWOT، کارت امتیازدهی
متوازن BSC و غربالسازی فازی در محیط غیر قطعی که روش اساسی مهمی را برای شناخت استراتژی برتر در پروژه که در طراحی روندهای آتی درتفکر استراتژیک لازم است، فراهم می کند.
1-5 اهداف مشخص تحقیق
– مشخص نمودن نقاط قوت، ضعف، فرصتها و تهدیدها در راستای پروژههای سازمان
– استفاده از معیارهایی جهت غربالسازی استراتژی بهینه در پروژه نظیر قطعیت، سرعت و…
– انتخاب بهترین استراتژی حاصل از ماتریس SWOT در یک پروژه بر مبنای تلفیق نظر خبرگان
1-6 سؤالات تحقیق
– چگونه میتوان به ارائهی یک مدل استراتژیک در محیطهای پروژهای در حالت عدم قطعیت پرداخت؟
– نحوهی تعیین و انتخاب استراتژی کارآمدتردر یک پروژه به چه صورت است؟
– چگونه میتوان از تلفیق نظر خبرگان، بهترین و کارآمدترین استراتژی را در یک پروژه انتخاب نمود؟
– چگونه از روش غربالسازی فازی می توان جهت انتخاب استراتژی برتر استفاده نمود؟
– در صورت داشتن حداقل اطلاعات در مورد یک استراتژی در پروژه، چگونه میتوان به انتخاب بهترین آن پرداخت؟
1-7 تعریف واژهها و اصطلاحات فنی و تخصصی
- SWOT
این ماتریس برای فرموله کردن استراتژیهای اولیهی سازمان استفاده میگردد که این مبتنی بر تحلیل پروژههای سازمان و محیط اطراف آن بر اساس قوتها، ضعفها، فرصتها و تهدیدات آن است. با استفاده ازاین ماتریس میتوان چهار نوع استراتژی را ارائه نمود:
- استراتژیهای SO
- استراتژیهای WO
- استراتژیهای ST
- استراتژیهای WT
هرکدام از استراتژیهایی که در بالا نام برده شد ناظر به وضعیت خاص شرکت و محیط اطراف آن و اثراتی که آن محیط بر سازمان دارد، می باشد که در این تحقیق، این ماتریس در راستای پروژههای سازمان تنظیم گردیده است. در گام اول بایستی عوامل اصلی داخلی و خارجی را مقایسه کرد. این قسمت، مشکل ترین بخش تهیهی ماتریس است و توان قضاوت بالایی را میطلبد. میزان مناسب بودن استراتژیهایی که از این متد به دست میآید و صحیح یا نادرست بودن آنها به صحت اطلاعاتی میباشد که تا کنون گردآوری شده و قوت و ضعف این استراتژیها بستگی زیادی دارد به دقتی که در تحلیل ارزیابی عوامل درونی و بیرونی سازمان صرف گردیده است.
- کارت امتیازدهی متوازن:
سازمان را از چهار جنبهی مالی، مشتری، فرآیندهای داخلی و رشد و یادگیری میسنجد. کارت امتیازدهی متوازن زبان مشترکی را پدید آورده که مدیران میتوانند از آن برای بحث در مورد جهتگیری و اولویتهای سازمان خود استفاده کنند. اهداف و شاخصهای عملکردی در چهار وجه مستقل نیستند و ارتباطات علت و معلولی بین آنها وجود دارد. سازمانهای نوآور و خلاق از این روش به عنوان یک سیستم مدیریت و با هدف مدیریت استراتژیک در یک دورنمای بلند مدت استفاده می کنند.
- غربالسازی فازی:
روشی است جهت انتخاب بهترین استراتژی اخذ شده در یک پروژه که شامل دو مرحله میباشد که در فصول بعدی به طور مفصل شرح داده خواهد شد.
- استراتژی:
استراتژیها ابزاری هستند که سازمان به وسیلهی آن میتواند به هدف های بلندمدت خود دست یابد.
1-8 روش شناسی تحقیق
انتخاب استراتژی مناسب در بسیاری از پروژهها معمولا با مشکل روبرو میشود که در این تحقیق، رویکردی ارائه میشود که به صورت زیر به حل و رفع این مساله میپردازد.
روش پیشنهادی به شرح زیر میباشد:
– استفاده از ماتریس SWOT به منظور فرموله کردن استراتژیهای حاصله در پروژه
– تفکیک استراتژیها به روش کارت امتیازی متوازن به چهار منظر مالی، مشتری مداری، رشد و یادگیری و فرآیندهای داخلی
– اتخاذ بهترین استراتژی با تکنیک غربالسازی فازی و تصمیم گیری
فرم در حال بارگذاری ...