در سری زمانی روشهای زیادی برای برآورد تابع چگالی طیفی وجود دارند. در بین این روشها دورهنگارها از اهمیت بسزایی برخوردار هستند. برای اولین بار دورهنگارها در قرن نوزده و به عنوان تبدیلی از تابع خودهمبستگی، با استفاده از تبدیلهای فوریه، معرفی شدند و سپس با استفاده از فیلترها هموار شده و برآوردی مناسب برای تابع چگالی طیفی را ایجاد کردند.
در سال 1897، Schuster نشان داد که دورهنگارها میتوانند اطلاعاتی را در مورد دورهای بودن یک سری زمانی را فراهم آورند. با پیشرفتهای به وجود آمده در تئوری آماری چگالی طیفی در طی دهههای 1920 و 1930، دورهنگارهای هموار شده به عنوان برآورد تابع چگالی طیفی مورد استفاده قرار گرفتند. در سالهای اخیر کامپیوترهای سریع و معرفی تبدیلهای فوریه سریع[1] (FFT) بار دیگر دورهنگارها را به برآوردگرهایی پرکاربرد تبدیل کردهاند. در سریهای زمانی با رفتار نوسانی دورهنگارها از اهمیت به سزایی برخوردارند.
رفتارهای نوسانی حداقل از دو مولفه (سینوسی و کسینوسی) تشکیل شده است. این مولفههای همساز یا هارمونیک هستند که در شکلگیری رفتارهای تناوبی در سریها موثرند. در واقع هر همساز گویای یک روند رو به بالا و یک روند رو به پایین در یک سری زمانی است. بنابراین، هر طول موج متوالی در سری زمانی تناوبی با یک همساز نشان داده میشود.
دورهنگار وسیلهای مناسب جهت تجزیه و تحلیل سریهای زمانی متشکل از امواج سینوسی-کسینوسی و مولفههای تناوبی در سریهای زمانی
میباشد. در واقع، دورهنگار تکنیکی مفید برای مشخص کردن دورههای نهان است. در این فصل در ابتدا به معرفی دورهنگارهای عادی پرداخته و خواص مجانبی آنها را بررسی میکنیم سپس رابطه دورهنگار با رگرسیون همساز را بیان کرده و به مقایسه روش کمترین قدر مطلق انحرافات و روش کمترین مربعات خطا میپردازیم. در انتها رگرسیون چندکی را معرفی کرده وبا ذکر یک مثال این روش رگرسیونی را مورد مطالعه قرار میدهیم.
فرم در حال بارگذاری ...