وبلاگ

توضیح وبلاگ من

تجلّی داستان های پیامبران در قصاید سنایی

 
تاریخ: 02-12-99
نویسنده: فاطمه کرمانی

که ظاهرا مقصود از سنایی آباد در این مواضع همان کتاب حدیقه الحقیقه است، اما در دونسخه خطی از کلٌیات دیوان سنایی محفوظ در کتابخانه دیوان هند مثنوی کوچک دیگری پس از کتاب حدیقه به نام سنایی آباد در جمله آثار حکیم آمده است که در آخر یکی از دو نسخه صریحا نوشته شده تمام شد سنایی آباد و حدیقه الحقیقه من کلام…. (همان : 10)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

اهمیّت تحقیق:

 

 

پیامبران الگوهای اخلاقی، انسانی، دینی و رفتاری مناسبی برای جامعه ی بشری هستند. حکیم سنایی شاعری اعتقادی است که بر جنبه های اخلاقی و عرفانی اصرار دارد. به همین دلیل  پیامبران در اشعار سنایی حضوری پررنگ دارند. در این تحقیق بناست این حضوراستخراج و تحلیل گردد. ادبیات فارسی همواره پایگاهی نیرومند برای انعکاس این جلوه ها بوده است.

 

 

اهداف تحقیق:

 

پروژه دانشگاهی

 

 

 

هدف از انتخاب این موضوع شامل موارد مختلفی است از جمله آنها : علاقه و آشنایی بیشتر با زندگی پیامبران با توجّه به منابع و ماخذ گوناگون است. بعد از آن، گستردگی و بهره گیری فراوان از این داستانها در شعر و ادب فارسی، بویژه درشعر عرفانی برای بیان مفاهیم بلندعارفانه، عاشقانه، زاهدانه و اخلاقی است و همیچنین لزوم شناخت کیفیّت و کاربرد این داستانها در شعر فارسی، چون این امر ، سهم به سزایی در نقد آثار شاعران و پی بردن به معنی و مفهوم بخش وسیعی از شعر آنان دارد.

 

 

علت انتخاب قصاید سنایی ، بدین جهت است که سنایی به عنوان اوّلین شاعر متصوّفه، مفاهیم بلند عارفانه را وارد شعر ساخت و بعد از آن شاعران به همان شیوه سنایی و به پیروی از او شعر سرودن و شعر عرفانی را به کمال نسبی رسانید و درباره شناخت و کیفیّت کاربرد این داستانها از نظر تلمیح، رمز ، روایت و یا اسطوره در قصاید سنایی اقدامی اساسی صورت نگرفته است .

 

 

سئوالات تحقیق:

 

 

– بررسی میزان بهره بری سنایی از پیامبران در قصاید جهت تاثیرگذاری بیشتر بر جامعه ی انسانها.

 

 

–  چرا سنایی برای غنا بخشیدن به قصاید خویش از داستانهای پیامبران بهره برده است؟

 

 

–  داستانهای پیامبران تا چه اندازه بر معانی قصاید افزوده است ؟

 

 

–  تا چه مقدار سنایی در بکار بردن این داستانها در شعر خویش موفق بوده؟

 

 

– تجلّی داستانهای پیامبران در قصاید به چه صورت انجام پذیرفته است؟

 

 

فرضیات تحقیق:

 

 

 

    • به نظر می رسد سنایی در قصاید خود از داستان های زیادی از پیامبران استفاده کرده است.

 

 

    • به نظر می رسد داستان های پیامبران بر معانی قصاید افزوده اند.

 

 

3- به نظر می رسد داستان های پیامبران نقش بسزایی در شعر سنایی دارند.


فرم در حال بارگذاری ...

« تجّلی جلوه ها و نمادهای طبیعت در شعر نیماییتحلیل اوزان عروضی مکتب وقوع (فغانی شیرازی، هلالی جغتائی، محتشم کاشانی، وحشی بافقی) »
 
مداحی های محرم