تحقیقات در ایران، نشاندهنده وجود لختی، اینرسی و بیانگیزگی مردم در مشاركت اجتماعی است. مردم هیچ انگیزهای از خود برای اجرای طرحهای پیشنهادی دولت نشان نمیدهند. دولت همواره میبایست ابزاری برای اجرای اجباری برنامههایش در دست بگیرد. این موارد نشان دهنده3 مشکل است؛ یا اعتماد به دولت وجود ندارد، یا مردم به دلیل مطلع نبودن و در جریان قرار نداشتن امور، تمایلی به مشارکت از خود نشان نمیدهند و یا طرحها اساساً برای این مردم و مناسب حال آنها تهیه نشده است. چاره هر سه مشکل، حضور پر رنگ مردم به طور مستقیم و یا غیرمستقیم(ترجیحاً مستقیم) در کلیه مراحل برنامهریزی از شناخت مشکل و مسأله تا اجرای آن است. این مهم را میتوان در رهیافت تجدید حیات اجتماع-محور دنبال نمود.
از طرفی قرارگرفتن اجباری روستاها در دل شهرهای رشد یافته، محلاتی را بوجود آورده است که میتوان نام روستاشهر یا دهکده شهری را به آنها اطلاق کرد. خصوصیات عمده این اجتماعات محلی، همبستگی و انسجام بالای اجتماعی، شکل ارگانیک و کیفیت بالا از لحاظ زیستمحیطی است. چنین شرایطی، مطلوبِ محلات مسکونی میباشد که در مواجهه با شهر و هجوم فرهنگ شهری، در حال نابودیست. همچنین حضور اجتماعی با ویژگیهای نامبرده، وجود شرایط را برای بکارگیری رهیافت تجدید حیات شهری اجتماع-محور گوشزد میکند.
3-1- اهداف پژوهش
هدف از پژوهش حاضر را میتوان به صورت زیر لیست نمود:
– مطالعه و دستیابی به راهبردی که بتوان از طریق آن برنامهای پاسخده برای ارتقای سطح زندگی و کیفیت محیطی دهکدههای شهری تهیه نمود.
– تجربه ای از شیوه بهره گیری از پتانسیل حضور اجتماعات محلی و ایجاد رضایت آنان در زندگی در محلهی خود.
– تجربه ای از شیوه ایجاد تحرک و پویایی در اجتماعات محلی.
– پیشنهاد نمونه ای درراستای هرچه اجراییتر ساختن طرحهای شهری.
– معرفی نمونه ای از شیوه برنامه ریزی پایین به بالا.
4-1- سوالات پژوهش
– برنامه ریزی اجتماع- محور و تجدید حیات اجتماع- محور چیست و چگونه می توان از آن در برنامهریزی دهکده های شهری استفاده نمود؟
– چه عواملی در برنامه ریزی سبب تقویت اجتماع محلهای شده است و بستر تجدید حیات شهری پایین به بالا را فراهم میآورد؟
– چگونه میتوان با کمک جامعه منسجم محلی و بکارگیری قدرت آنها، بستر تجدید حیات دهکده های شهری نظیر محله ده ونک را فراهم نمود؟
5-1- ساختار پژوهش
مراحل کلی انجام کار در این پایاننامه شامل شش مرحله میباشد که به ترتیب عبارتند از: توصیف در سطح کلی- تحلیل در سطح کلی- جمعبندی و ایجاد چارچوبی برای بکارگیری رهیافتهای مرتبط با محوریت جامعه محلی منسجم در نمونه موردی- توصیف در سطح نمونه موردی- تحلیل در سطح نمونه موردی- تجویز در سطح نمونه موردی. نمودار 1-1، ساختار پژوهش را به تفصیل نشان میدهد.
فرم در حال بارگذاری ...