علایم هیپرآندروژنیسم بالینی نظیر هیرسوتیسم، آکنه و بروز خصوصیات مردانه در حدود 66 درصد از نوجوانان مبتلا به PCOS مشاهده میشود. شایعترین علامت بالینی هیپرآندروژنیسم، هیرسوتیسم است و آکنه یکی از شایعترین تظاهرات پوستی ناشی از هیپرآندروژنیسم است. حدود 17 درصد از زنان مبتلا به آکنه در سونوگرافی، تظاهرات تخمدان پلیکیستیک دارند. هیرسوتیسم علل دیگری نیز دارد، از جمله نئوپلاسمهای[5] تخمدان، هیپرپلازی و تومورهای آدرنال (Azziz, 2003؛ Azziz et al., 2000).
چاقی یک مشخصهی بارز PCOS است، میزان شیوع چاقی حدود 50 درصد است و خطر PCOS با چاقی افزایش مییابد. چاقی به پاتوفیزیولوژی PCOS در زنان از طریق تشدید مقاومت به انسولین هیپرانسولینمی کمک میکند و افزایش سطح آندروژن فرد را مستعد افزایش سطح کلسترول LDL [6]میکند و مقاومت زمینهای به انسولین را تشدید میکند. در نتیجه زنان مبتلا به PCOS دارای درجاتی از دیسلپیدمی[7]، از قبیل کاهش کلسترول HDL، افزایش کلسترول تام، LDL و تریگلیسریدها هستند. بسیاری از این افراد دارای چاقی مرکزی و BMI[8] بالا هستند که خطر سندرم متابولیک را افزایش میدهد. (Carmina et al., 2005).
انواع مختلفی از تعاریف برای سندرم متابولیک شده است که از نظر تکیه بر اختلال در متابولیسم گلوگز (مقاومت به انسولین، هیپرانسولینمی، عدم تحمل گلوگز، دیابت ملیتوس) چاقی مرکزی، عوامل خطر ساز قلبی- عروقی (فشار خون بالا، تریگلیسرید بالا، کاهش کلسترول HDL) با یکدیگر تفاوت دارند (Farrell and Antoni, 2010). تمركز بر روی سطح بالای هورمونهای آندروژنیک خون، مخصوصاً تستوسترون، آندروستندیون، DHEA[9]، DHEA-S[10]، همچنین LH و انسولین، نشان از پایههای هورمونی سندرم دارد. تمام این هورمونها در تشدید ترشح آندروژنهای تخمدانی نقش دارند. ترکیب هیپرانسولینی و یک فنوتیپ چاق میتواند در بیماران PCOS با چاقی شدید و سطح بالای هورمون همراه باشد. اثر افزایش سطح آندروژن یا عدم باند شدگی هورمون، میتواند از نظر شرایط فیزیکی زنان مانند عادت ماهیانه نامنظم، عدم تخمکگذاری، پرمویی و الگوهای تاسی در زنان، زیانآور باشد (Carmina et al., 2006).
تحقیقات کلینیکی و پزشکی برای تشخیص و درک پیچیدگیهای بیولوژیک و رفتارهای روانی-اجتماعی و خودآگاهی در زنان مبتلا به PCOS، گامهای بلندی را برداشته است. آنچه در کشورهای درحال توسعه مهم است و کمتر درک میشود، فشارهای روانی- اجتماعی بر سلامت زنان PCOS است. مطالعات انجام گرفته در ایران نشان داده است که 15 تا 20 درصد از زنان در سن باروری بر اساس معیارهای روتردام مبتلا به PCOS هستند (Mehrabian et al., 2011).
تاکنون در ایران مطالعات متعددی در خصوص نشانههای مختلف PCOS صورت گرفته است ( Khayat-Khameneie et al., 2012؛ Nazari et al., 2007؛ Ansarin et al., 2007؛ Sheikhha et al, 2007؛ Ramezani-Tehrani et al., 2011؛ Mehrabian et al., 2011, Mehrabian & Eessaei, 2012؛ Moini et al., 2012؛ Kazerooni et al., 2013 و ….)، اما ارتباط میان آنها به طور همزمان در زنان مبتلا مورد مطالعهی کامل قرار نگرفته است. بدیهی است، بررسی همزمان این فاكتورها و مطالعهی ارتباطات و تأثیرات متقابلی كه این عوامل با یكدیگر دارند، میتواند زمینهساز تشخیص به موقع و درمان این بیماری باشد. در این تحقیق به لحاظ اهمیت این بیماری در ایران و درصد شیوع بالای آن در کشور و لزوم تحقیق در مورد ارتباطات متقابل نشانههای PCOS در افراد مبتلا جهت تشخیص بهموقع بیماری، نشانههایی مانند هیرسوتیسم، BMI، سندرم متابولیک و اختلالات هورمونی زنان PCOS و ارتباط متقابل میان آنها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. کیفیت زندگی نیز در افراد مبتلا با ارائهی پرسشنامه مورد بررسی قرار گرفته است. با انجام این تحقیق شایعترین علامت بالینی در افراد PCOS، شایعترین عوامل خونی غیر طبیعی در این افراد، سطح کیفیت زندگی افراد مبتلا، میزان هورمونهای جنسی در افراد PCOS و ارتباط میان آنها مشخص خواهد شد.
فرم در حال بارگذاری ...