مثنوی کتابی سرشار از عشق و شور و مستی است و حالت روحی این عارف وارسته از تعلّقات مادّی را به تصویر می کشد. این کتاب از جوانب گوناگون قابل بررسی است، آنچنان که تا کنون دانشمندان و محقّقان بسیاری از دریچه های گوناگون به آن پرداخته اند. آثار و شواهد نشان میدهد كه «ایمان» از دیدگاه مولانا یكی از مباحث بسیار مهم و قابل بررسی در مثنوی میباشد.
مولانا در تصویری كه از ایمان ارائه میكند به هیچ وجه اقرار زبانی را مساوی با ایمان نمیداند بلكه تنها نقش حكایتگری برای آن قایل است، به عبارت دیگر اقرار زبانی صرفاً شاهد و گواهی است بر ایمان (ربانی گلپایگانی، 1377).
همچنین همانطور كه از اشعار مذكور نیز بر میآید از نظر وی عمل نیز نشانة ایمان است و بر ایمان فرد گواهی میدهد.
این نماز و روزه و حج و جهاد | هم گواهی دادن است از اعتقاد | |
این زكات و هدیه و ترك حسد | هم گواهی دادن است از سّر خود |
استاد فروزانفر در بیان نظر مولانا میگوید: «از نظر مولوی اعمال و عبادات و همگی حركات خارجی به نسبت انسان، اعراضاند و پایدار نیستند و مقصود از آنها صورت و ملكه نفسانی است كه به واسطة تكرار و دوام عمل در نفس مرتسم میگردد و ثابت و پایدار میماند … بنابر این، هر گاه عبودیّت و عشق به حق تعالی تحقق یابد، به ناچار از آثار خارجی، جدا نتواند بود همچنین ایمان و اقرار به نبوت كه صورت نفسانی است از اطاعت. مولانا میخواهد بگوید كه ایمان و اعتقاد قلبی، از عمل و اطاعت انفكاك نمیپذیرد … و ایمان به منزلة اصل و عمل در حكم فرع و اثر آن است» (فروزانفر، 1367).
جهان داستانی مثنوی مملو از شخصیتهایی است كه مولانا از طبقات و اقشار مختلف اجتماعی برمیگزیند و آنان را آگاهانه در راستای اندیشهها، دیدگاهها و اعتقادات حكمی، عرفانی و فلسفی خود قرار میدهد. مولانا در این جهان سرشار از شور و رمز و راز پادشاهان، نظامیان، بازرگانان، خردهكاسبها و عمال دولتی و… به فراخور قصه كاركردی رمزی و استعاری مییابند، اگر چه نقش فردی و اجتماعی آنان نیز هرگز از نگاه موشكاف و نكتهسنج مولانا دور نمیماند. مولانا در بسیاری از قصه های مثنوی با طرح حكایت ها و داستان هایی ساده و عموماً برگرفته از زندگی تودة مردم به رهیافت ها و استنتاج هایی تأمل برانگیز می رسد. ذهن تأویلگر و معناگرای مولانا همواره در پس اشیاء و شخصیت های داستان و امور مادی و محسوس كیفیتی معنوی را جستجو می كند تا خواننده و مخاطب خود را بر خوان معانی رنگینی بنشاند كه شایستة اهل طریقت است. از این رو در جهان پرتب و تاب و رنگارنگ مثنوی با اشیاء و شخصیت هایی زنده و تپنده مواجهیم كه برخلاف صورت متعیّن ومادی خویش راه به رمز و معنا می برند (حقیقت، 1386).
در این پژوهش برآنیم تا نظر، تحلیلها و تقسیمات ایمان را از نظر مولانا در شش دفتر مثنوی به طور مبسوط و همهجانبه بررسی نماییم و راهكارهای وی در جهت تحكیم ایمان، مبارزه با آفتها و عوامل آن را بشناسیم.
1-3- هدف تحقیق
توجه به نظریات مولانا در بعد ایمان و انواع و ابعاد آن در مباحث پژوهشی مورد توجه جدی قرار گیرد و ریشهیابی نظرات وی در بُعد شریعت و طریقت و به خصوص در بُعد معرفت عینی و ذهنی، میتواند جایگاه ویژهای داشته باشد و سرفصلی برای تحقیق و تفحّص در محافل آكادمیكی قرار گیرد تا بتواند این بعد حقیقی و در عین حال واقعی را در اندیشهی مولانا به خوبی تبیین كند. همچنین میتواند باعث آشنایی با بخشی از اندیشهی مولانا جلالالدین به عنوان شخصیت اثرگذار در تاریخ تصوف اسلامی باشد تا چراغی برافروزد فراروی بشر تشنهی معرفت و زندگی مسالمتآمیز حقیقی در تمام جنبههای عینی آن. در این تحقیق برآنیم تا موارد زیر را بررسی کنیم:
- بررسی ایمان در مثنوی مولانا و مقایسه آن با ایمان از منظر متکلمین.
- بازشناسی ایمان حقیقی و غیر حقیقی از نظر او.
- دریافت این موضوع که ایمان مورد نظر مولانا و دیدگاههای وی در این زمینه تا چه حد قابل پذیرش است.
1-4- پیشینهی تحقیق
مطالعات و بررسی ها نشان می دهد تا کنون اثر جامع و كاملی درباره دیدگاه های مولانا در خصوص ایمان در مثنوی تألیف نشده است.
یكی از منابع قابل توجه و معتبری كه به دیدگاه مولانا در خصوص ایمان می پردازد، مقاله «ایمان از دیدگاه مولانا» تألیف حقیقت (1386) است. این مقاله به طور كلی با ذكر چند نمونه از ابیات مثنوی به دیدگاه كلی مولانا در خصوص ایمان پرداخته است.
پایاننامه حاضر چون به مراتب ایمان و تقسیمات آن میپردازد كه از روی تیزبینی و ابتكار عمل مولانا در مثنوی مطرح شده است، كاری بیسابقه و كم نظیر است كه هم ایمان و مراتب و معیارهای ایمان را بررسی كرده و سپس دیدگاه یكی از متداولترین مشارب عرفان و تصوف را در این خصوص میشناساند و راههای تعمیق و تحكیم آن را بر خوانندگان و علاقهمندان نشان می دهد.
1-5- روش تحقیق
این تحقیق به شیوه معمول در علوم انسانی و به صورت اسنادی و كتابخانهای است (فیشبرداری، تحلیل، تهیه نوشتار اولیه، بازنویسی). در این روش ضمن مطالعهی آثار و نوشتههای مربوط به موضوع تحقیق، شواهد مورد نظر از دفاتر ششگانهی مثنوی به روش فیشبرداری جمعآوری گردیده و بعد از تقسیمبندی و فصلبندی، مورد بررسی و طبقهبندی قرار گرفته است.
1-6- جنبه نوآوری تحقیق
فرم در حال بارگذاری ...