سرمایهاجتماعی و شبکههای اجتماعی، یکی از عوامل محیطی تعیین کننده سطح سازگاری و سلامت جامعه محسوب میشوند، به این دلیل که فعالیتها و تحرکات اجتماعی، فعالیتهای بدنی بیشتری را میطلبد تا فعالیتهایی که در انزوای اجتماعی قراردارد (ترکانو پارسامهر، 1391 ).
این پژوهش از تقسیمبندی شش بعدی گروترت[2] استفاده خواهد کرد که به شرح زیر می باشد:
1- گروه ها و شبکه ها:
گروهها میتوانند گروههای رسمی سازمان یافته یا گروههای غیررسمی و داوطلبی باشند. این گروهها طیف وسیعی از تنوع را در خود جای داده اند(گروترت،2004 ). انجام فعالیتهای داوطلبی به دلیل انتقال دانش و اعتماد شخصی، موجب افزایش رشد اجتماعی و ارتقای ارزش بشری در جامعه میشود(رضوی و طاهری، 1388).
2- اعتماد و اتحاد
3- فعالیت اشتراکی و همکاری
این مقوله بررسی میکند که افراد یک جامعهی کوچک مثل خانواده در بروز مشکلات به دیگر جوامع بزرگتر کمک کرده و در پروژههای دسته جمعی شرکت میکنند؛ و در پاسخ به بحرانهای به وجود آمده همکاریهای لازم را انجام میدهند(گروترت،2004 ). در همین رابطه وزارت ورزش و جوانان اعلام میدارد که مشارکتهای اجتماعی و توسعه فعالیتهای بشر دوستانه جوانان میتواند آسیبهای اجتماعی را کاهش دهد و به کنترل و پیشگیری از آسیب های فضای مجازی منجر شود (درگاه وزارت ورزش و جوانان،1393).
4- اطلاعات و ارتباطات
این بعد کاوش می کند تا نشان دهد که افراد برای به دست آوردن اطلاعات مهم که در طول روز به آن احتیاج دارند از چگونه منابع اطلاعاتی استفاده میکنند. استفاده از منابعی همچون گروه ها و انجمن ها، خویشاوندان، دوستان و همسایگان نشان دهنده ارتباطات بالای افراد است و منابعی اطلاعاتی همچون رادیو، تلویزیون، روزنامه و اینترنت ارتباط پایین افراد را نشان میدهد(گروتروت،2004).
5- وابستگی و شمول اجتماعی
تفاوتهایی بین شخصیتهای افراد در یک جامعه وجود دارد. مثل تفاوت در ثروت، موقعیت اجتماعی یا تفاوتهایی در اعتقادات مذهبی و سیاسی، تفاوتهایی که میتواند به اقتضای سن یا جنسیت به وجود آمده باشد. این تفاوتها ویژگیهای خاص جوامع را نشان میدهد. جایی که افراد تفاوتهایشان منجر به خشونت و جنایت میشود این بعد از سرمایهاجتماعی دچار ضعف شدید است(گروترت، 2004).
6- توانمند سازی و فعالیت سیاسی
در اغلب تحقیقات داخلی که با عناوین مختلف سرمایهاجتماعی و میزان مشارکت ورزشی جوانان یا نوجوانان صورت گرفته است، نشان میدهد که رابطه معنیدار و مثبتی بین این دو مؤلفه وجود دارد(شارعپور و حسینی،1387. ترکان و مهربان، 1391. جسمانی و پاسامهر، 1390). آنچه موجب توجه محققان ورزشی به سرمایهاجتماعی شده، این است که نوع و میزان تعامل اجتماعی انسانها در حوزهی ورزش چه پیامدهای اجتماعی و سیاسی برای کل جامعه دارد(جسمانی و پاسامهر، 1390). تا جایی که پوتنام میگوید حتی برای ساختن پل هم به سرمایهاجتماعی احتیاج است! ما فراسوی سرمایه اجتماعی، سیاسی شدن، اجتماعی شدن و حتی ارتباطی متفاوت با مردم برقرار کردن را میآموزیم. به همین دلیل است که ورزشهای گروهی مکان خوبی برای ایجاد سرمایهاجتماعی هستند(نیکلسون[1]، 2008 ). بیشتر تحقیقات در حوزه سرمایهاجتماعی در جامعهای سازمانی مورد تحقیق و پژوهش قرار گرفته است، تعداد اندکی هم که در بین شهروندان یا جوامع خاص به صورت موردی هستند. سرمایه اجتماعی در مطالعه حاضر مشتمل بر 6 بعد است و موشکافانه به بررسی این موضوع میپردازد و نگاهی نو به سرمایه اجتماعی دارد. از این رو بررسی ابعاد ششگانه سرمایه اجتماعی از نگاه گروترت با مشارکت در ورزش
های تفریحی میتواند نتایج قابل توجهی را در اختیار محققین این حوزه قرار دهد. این تحقیق سعی دارد مشارکت ورزشی جوانان را، به طور تخصصی در فعالیتهای تفریحی مورد بررسی قرار دهد. در نهایت محقق به دنبال بررسی این موضوع است که: آیا مشارکت در ورزش های تفریحی میتواند میزان سرمایهاجتماعی جوانان شهر تهران را افزایش دهد؟
3-1- اهمیت و ضرورت تحقیق
زندگی در دنیای امروز ابتکار عمل سریع را از انسان گرفته و او را دچار فقر حرکتی کرده و این فقر حرکتی مشکلات عدیده جسمی، روانی و اجتماعی را برای وی پدید آورده است. تحقیقات نشان داده است که تنبلی، نبود همراه و همپای مناسب و آلودگی هوا به ترتیب از عوامل بازدارنده انجام فعالیت فیزیکی میباشند و حمایتهای اجتماعی اطرافیان، سابقه قبلی انجام فعالیتهای ورزشی و قرارگیری در طیف طبیعی توده بدنی نقش مهمی در پیش بینی مراحل آمادگی افراد از نظر انجام فعالیت جسمانی هستند (عامری و محمدآلق، 1391). از مهمترین ویژگیهای ورزش در اوقات فراغت انجام برنامههای گروهی و دسته جمعی است که خود عاملی برای درمان انزواطلبی و رشد شخصیت اجتماعی میباشد. در واقع فعالیت جسمانی ابزاری است که از طریق آن نگرشهای ارزشمند فرهنگی، شخصی، اجتماعی و رفتارها میتوانند به دیگر اجزای زندگی اجتماعی راه یابند (لیکر[1]، 1384).
سرمایهاجتماعی بالا موجب کاهش جرم و اعتیاد میشود؛ تحقیقات صورت گرفته نشان دادهاند که بین معرفهای سرمایهاجتماعی، اعتماد نهادی، اعتماد تعمیم یافته، پیوندهای خانوادگی و دوستی و شدت جرم رابطه منفی وجود دارد. همچنین نقش سرمایهاجتماعی در تأمین امنیت اجتماعی به دلیل جلوگیری از بروز ناهنجاری ها و انواع جرایم اجتماعی افراد و زمینهسازی مشارکت مثبت و فعال جوانان در زندگی اجتماعی؛ حائز اهمیت است. بنابراین، سرمایهاجتماعی به عنوان ابزاری اساسی قابلیت و کارایی بالایی در تبیین و توضیح مسائل و مشکلات از جمله آسیب های اجتماعی دارد، چنانچه می توان از آن به عنوان راه حل مشکلات اجتماعی نام برد. بنابراین، در صورتی که عناصر این مفهوم به خوبی مورد بررسی قرار گیرد و در قالب منسجم مدون گردد؛ قادر است تا به خوبی در شناخت و تحلیل آسیبها موثر واقع شود و راهکارهای مناسبی را در بحث پیشگیری در اختیار ما قرار دهد (حیدرنژاد و همکاران، 1391).
کارشناسان جرم شناسی استرالیا بر اساس تحقیقی که در کشورهای کانادا، استرالیا، انگلستان، آمریکا در زمینه ارتباط بین شرکت جوانان در فعالیتهای ورزشی با کاهش میزان وقوع جرایم و جنایات در جامعه انجام دادهاند به این نتیجه رسیدند که اجرای برنامههای ورزشی برای نوجوانان و جوانان بویژه در بخشهای فقیرنشین و حاشیه شهرها در کاهش میزان جرایم نقش بسیار مؤثری دارد. به گفته کارشناسان، این گروه از جوانان و نوجوانان هنگامی که در فعالیتهای ورزشی قرار میگیرند احساس وابستگی اجتماعی، حمایت و وفاداری را تجربه میکنند.بر اساس آمار بدست آمده از این پژوهش شرکت این گونه افراد در فعالیتهای ورزشی اعتیاد به مواد مخدر، الکل، رفتارهای تهاجمی، خشونت و حتی مزاحمتهای تلفنی در این مناطق کاهش پیدا کرده است (سلیمانی، 1388).
.Lekar
[1] . Nicholson
[1].Simmel
[2].Grootaert
[1].Social capital
[2].Fukuyama
فرم در حال بارگذاری ...