جدول 1‑1مقایسه نیشکر، چغندرقند و سورگوم شیرین در ایران به عنوان منابع اصلی تولید شکر(Almodares et al., 2008)
نیشکر | چغندر قند | سورگوم شیرین | |
دوره کشت | حدود 7 ماه | حدود 5-6 ماه | حدود 4 ماه |
فصل رشد | تنها یک فصل | تنها یک فصل | یک فصل در مناطق معتدل و 2- 3 فصل در مناطق گرمسیر |
نیاز خاکی | رشد خوب در خاک زهکشی | رشد خوب در لومی- شنی؛ و متحمل قلیایی | همه نوع خاک زهکشی |
نیاز آبی | m3/h314700 | m3/h18000 | m3/h14700 |
نیاز محصول | نیاز بالا با داده ها کشاورزی | نیاز بسیار بالا به کودهای کشاورزی | نیاز کم کودی؛ بیماری و آفات کم و مدیریت آسان |
عملکرد در هکتار | 70-80 تن | 30-40 تن | 54-69 تن |
میزان شکر در وزن پایه | 10-12% | 15-18% | 7-12% |
عملکرد شکر | 7-8 تن در هکتار | 5-6 تن در هکتار | 6-8 تن در هکتار |
اتانول تولیدی از عصاره | 3000-5000 لیتر در هکتار | 5000-147000لیتر در هکتار | 3000 لیتر در هکتار |
برداشت | برداشت مکانیکی | بسیارآسان؛معمولا دستی | بسیار آسان؛ هم برداشت دستی هم مکانیکی |
1-2- سورگوم
سورگوم زراعی با نام علمی Sorghum biocolor (L.) Moenchگیاهی از خانواده غلات است که در ایران ذرت خوشهای نامیده میشد. با توجه به شباهت ظاهری این گیاه با ذرت و ارزن که باعث شدهاست، آمار سطح زیر کشت این گیاهان با هم مخلوط شود، برای تمایز آن از اسم سورگوم که یک اسم جهانی برای این گیاه است استفاده میشود.
سورگوم در بین غلات بعد از گندم، برنج، ذرت و جو در بین تولیدات جهان و مناطق کشت رتبه پنجم را داراست (Martin, 1986)و مهمترین كشور های تولید كننده هند، چین و روسیه هستند. خاستگاه سورگوم قاره آفریقا است و از دانه های آن جهت تغذیه استفاده می شود و 3 هزار سال قبل از میلاد كشت می شده است. سطح زیر کشت سورگوم در جهان قریب به 50 میلیون هکتار است و بیشترین سطح زیر کشت آن را ارقام دانهای با 47 میلیون هکتار، که حدوداً 90% کشت را به خود اختصاص دادهاند، می باشد (FAO, 1998).
فرم در حال بارگذاری ...